Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso ze słoika

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab 500 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 10 gram
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
kminek Prymat 1/4 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat kilka ziaren
Owoc jałowca cały Prymat 2 ziarna

Porada

Zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp.

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso ze słoika

Schab myjemy, suszymy i wkładamy do siatki wędliniarskiej.
Czosnek przeciskamy przez praskę, pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab.
Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie pasteryzujemy i po ostygnięciu chowamy do lodówki na około 2 dni aż wokół mięsa wytworzy się przyjemna galareta.

Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:
Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.
Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1,5 litra: 120, 80, 60 minut.
Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mistan 26.12.2014 18:25
Jadam w domu, więc słoik nie jest mi potrzebny....
wioleczka83 21.10.2014 22:45
rewelacyjny pomysł na mięso
kuklik 07.08.2014 19:45
co domowe to domowe
Klausia 07.08.2014 19:11
słyszałam wielokrotnie o tej metodzie, ale jeszcze nie próbowałam :)
magdziorka6 07.08.2014 14:25
wygląda świetnie muszę się podjąć i zrobić takie mięsko
dodi 07.08.2014 11:05
apetycznie wyglada
Ola1young 07.08.2014 10:14
pyszne zapasy domowe :)
Anna169Hosz 07.08.2014 09:48
Wygląda fantastycznie!
ben-ka 07.08.2014 09:42
Nie robiłam takiego mięska ale wygląda bardzo apetycznie.
Motorek 07.08.2014 09:31
Uwielbiam takie mięska
kloruś 07.08.2014 09:17
wygląda smakowicie... chętnie bym się poczęstowała :)
Lidzia 07.08.2014 08:29
Super, zapisuję przepis.
luna76 07.08.2014 07:18
rewelacyjny !!!!!
wwwiolka 06.08.2014 23:29
Bardzo fajny przepis.
Renataj 06.08.2014 22:30
Interesujący pomysł i bardzo apetyczny efekt.
BernadettaP 06.08.2014 22:05
Wow, ależ apetycznie wygląda !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak