Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowany karczek pieczony

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki główne

karkówka 2 kg

Marynata

woda 2 łyżka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
suszone pomidory z czosnkiem

Porada

Ilość przypraw zależy od naszych preferencji smakowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany karczek pieczony


Przyprawy wsypać do miseczki i wymieszać.
Karkówkę umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć mieszanką przypraw.
Tak przygotowany karczek położyć np. na blachę do pieczenia, szczelnie zakryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie wyjąć blachę z mięsem z lodówki i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 120 minut.
Jeśli nasza karkówka będzie większa czas pieczenia należy wydłużyć.
Upieczony karczek wystudzić i kroić na plastry dopiero gdy będzie całkowicie zimny.
Podawać zamiast wędlin do pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 13.08.2014 21:12
wygląda wyśmienicie
Kolorowa 06.08.2014 23:54
świetne mięso ! wygląda idealnie
Anna133 06.08.2014 08:30
najlepsze domowe wędliny !
VioletoweKucharzenie 06.08.2014 08:18
smakowite mięsko!
monika141 06.08.2014 08:13
pysznie wygląda aż ślinka cieknie
kuklik 05.08.2014 20:32
wspaniałe mięsko
asiczekz 05.08.2014 20:19
mmm uwielbiam :)
PaniMISIOWA 05.08.2014 18:46
świetna alternatywa dla szynki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak