Kluski na parze(pampuchy) Eli

Kluski na parze(pampuchy) Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • margaryna

    250 g
  • mleko 3,2%

    1/2 litra
  • cukier

    1 szklanka
  • drożdże świeże

    100 g
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    szczypta
  • cukier

    do smaku
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło do polania klusek

  • jagody

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na grubość około 1 centymetra,wykrawać szklanką krążki i odłożyć na chwilę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Gotować w parowniku elektrycznym,aż w środku nie będą się kleić(sprawdzić patyczkiem).Można gotować też w garnku dogotowania warzyw na parze.Lub gdy takiego nie mamy wlać do wysokiego garnka do 1/3 wody,obwiązać garnek ściśle gazą,na nią położyć kluski(muszą być między nimi odstępy,bo urosną)i przykryć garnek głęboką miską.
Sos:połowę jagód zmiksować,dodać wody,cukru,resztę jagód i ewentualnie soku cytrynowego do smaku i zagotować.Makę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Osobno roztopić masło.Gotowe kluski polać masłem i sosem.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

banditka

29.12.2010 11:03
aż slinka leci zwlaszcza z tą polewa :)

bernika

05.08.2010 21:06
ładne zdjecie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat