Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze(pampuchy) Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
margaryna 250 g
mleko 3,2% 1/2 litra
cukier 1 szklanka
drożdże świeże 100 g
jajko 2 sztuki
sól szczypta
cukier do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
masło do polania klusek
jagody 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze(pampuchy) Eli

Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na grubość około 1 centymetra,wykrawać szklanką krążki i odłożyć na chwilę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Gotować w parowniku elektrycznym,aż w środku nie będą się kleić(sprawdzić patyczkiem).Można gotować też w garnku dogotowania warzyw na parze.Lub gdy takiego nie mamy wlać do wysokiego garnka do 1/3 wody,obwiązać garnek ściśle gazą,na nią położyć kluski(muszą być między nimi odstępy,bo urosną)i przykryć garnek głęboką miską.
Sos:połowę jagód zmiksować,dodać wody,cukru,resztę jagód i ewentualnie soku cytrynowego do smaku i zagotować.Makę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Osobno roztopić masło.Gotowe kluski polać masłem i sosem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

banditka 29.12.2010 11:03
aż slinka leci zwlaszcza z tą polewa :)
bernika 05.08.2010 21:06
ładne zdjecie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak