Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierogi z mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 60 dag
suszonych drodży 1,5 łyżeczki
masła 10 dag
szczypta soli
Farsz:
cebuli 1/2
mięsamielonego 30 dag
pieczarek 20 dag
łyżka masła
sól, pieprz
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierogi z mięsem

Przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże, 10 dag stopionego masła, szkl ciepłej wody, sól, zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Pieczarki oczyścić, pokroić i dusić na maśle, często mieszając, aż woda odparuje, po usmażeniu oprószyć odrobiną soli i pieprzu.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, mięso uduś na oleju przyprawić solą, pieprzem. Wymieszać z cebulą i pieczarkami, zmielić wszystko w maszynce do mięsa. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki na środek każdego nałożyć porcję farszu, skleić boki. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi na osolony wrzątek, gotować 4-5 minut do wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.06.2013 10:58
nie widać by one były drożdżowe a drożdże wpisałaś jako składnik farszu nie ciasta
zuzanna6 09.12.2010 07:37
Drożdżowych nie znam, wypróbuję.
Agnieszka172 22.09.2010 22:05
wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak