Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najprostszy chleb pszenny

5.0
(73)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosty przepis na chleb pszenny to przepis na chrupiący i świeżutki wypiek, który możecie przygotować kiedy tylko najdzie Was ochota na zjedzenie czegoś prostego, ale wyjątkowego w smaku. Koniecznie sprawdźcie chleb pszenny prosty przepis. 

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
woda 300 ml
drożdże suche 7 gram
sól 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Najprostszy chleb pszenny

Chleb pszenny występuje w wielu odmianach, ale najbardziej popularnym jest ten z zaledwie kilku składników. Prosty przepis na chleb pszenny charakteryzuje się prostotą zarówno w kontekście ilości składników i samym sposobie przygotowania. W tym przepisie na chleb pszenny, pamiętajcie by właściwie potraktować ciasto. Można wyróżnić kilka etapów, których trzymanie się jest bardzo ważne. Ciekawym patentem na chrupiącą skórkę chleba nie jest smarowanie go jajkiem ale spryskanie niewielką ilością wody. Zobaczycie ten chleb pszenny prosty przepis zachwyci Was efektem. 

 

1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Przez jakieś 15 minut. Aż ciasto zupełnie przestanie się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości (na mniej więcej godzinę).

2. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i przez kilka sekund znowu wyrabiamy. Formujemy bochenek. Przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko oprószamy mąką i znowu zostawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny, aż porządnie wyrośnie.

3. Piekarnik nagrzany do 200 stopni spryskujemy wodą ze spryskiwacza (tak z 10 psiknięć) i wkładamy od razu blachę z chlebem. Pieczemy 40 minut.

Prosty przepis na chleb pszenny, możecie przygotować w tym samym dniu, w którym będziecie chcieli go jeść. Ważne jednak, by zaplanować to wcześniej, biorąc pod uwagę czas wyrastania ciasta. Jedno jest pewne, jeszcze świeży może zniknąć w mgnieniu oka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.09.2014 00:51
Przeważnie piekę razowe, ale taki biały ma też swój urok za którego smakiem czasami tęsknię :)
Klausia 05.08.2014 13:58
dobry chlebek :)
monika141 03.08.2014 18:12
super chlebek
Grazyna0211 02.08.2014 13:51
pyszny jest taki domowy chlebek
jasiek 02.08.2014 13:45
Taki domowy najzdrowszy
cukiereczek 02.08.2014 11:51
może się skuszę na upieczenie tak wspaniale wyglądającego chlebka
Krystyna32 02.08.2014 11:10
bardzo pyszny
IwonaDD 02.08.2014 10:46
pyszny chleb
Renata9 02.08.2014 09:48
pyszny chlebuś, też piekę chleby, ale z ziarnami, bo bardzo je lubię
Paolcia 02.08.2014 08:47
własnej roboty jest najlepszy :)
Motorek 02.08.2014 08:35
Nie ma to jak domowy chlebek
Krzysztof15 02.08.2014 07:58
wyglada apetycznie
Sylwia26 02.08.2014 07:53
ale pyszny chleb
kloruś 02.08.2014 07:32
uwielbiam domowy chleb. Twój jest łatwy w przygotowaniu i wygląda smakowicie więc na pewno wypróbuję :)
iziona 02.08.2014 07:17
Tez robie takiego prościucha, niby prosty, a jaki pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak