Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burrito na kukurydzianej tortilli

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto (na około 7 placków)

mąka kukurydziana 200 gram
mąka pszenna 200 gram
gorąca woda 300 ml
oliwa 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

Farsz

mięso mielone wołowo-wieprzowe 250 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
papryka czerwona 1 sztuka
kukurydza w puszce 1 puszka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
przecier pomidorowy 100 gram
ser żółty 150 gram
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Burrito na kukurydzianej tortilli

Najpierw robimy ciasto na tortille: mąki mieszamy ze sobą i dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę (ja gotuję na wrzątek i pozwalam wodzie w czajniku stygnąć 15 minut) i mieszamy łyżką aż mąka ją wchłonie. Dodajemy oliwę i znów mieszamy. Gdy ciasto wystygnie zagniatamy je na gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut.

W tym czasie zrobimy farsz:
Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mielone mięso i przecier pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kminu rzymskiego i ostrej papryki. Dodajemy też pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i podsmażamy wszystko około 1 minuty.

Wracamy do ciasta: schłodzone ciasto dzielimy na 7 części. Obficie podsypując mąką wałkujemy każdą część na placki o średnicy minimum 20 cm. Każdy placek pieczemy na suchej rozgrzanej patelni z każdej strony, aż się zarumieni i powstaną brązowe pęcherze. Czyli na dobrze rozgrzanej patelni to będzie jakieś 1-1,5 minuty smażenia z każdej strony.
Ścieramy na tarce żółty ser i na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. I składamy tortillę: dół zawijamy jakieś 4 cm od góry i zakładamy na siebie boki. Tak żeby burrito było zawinięte z trzech stron, żeby tylko góra była niezawinięta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 10 minut. Możemy podawać burrito samo, z kwaśną śmietaną lub jakimś sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.09.2014 00:51
ciekawe danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak