Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tureckie chlebki pita

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na cieniutkie, tureckie chlebki pita smażone na patelni. Szybko je przygotujesz i wypełnisz ulubionymi składnikami! 

Składniki:

Składniki ciasta

mąka pszenna 2 szklanki
mleko ciepłe pół szklanki
woda ciepła pół szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
drożdże 2 dag

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Przepis i sposób przygotowania na: Tureckie chlebki pita

  • tureckie chlebki pita
  • chlebki pita z patelni
  • łatwe i szybkie do przygotowania
  • gotowe do wypełnienia ulubionymi składnikami

Kroki postępowania

1

Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Do mąki dodać sól, wyrośnięte drożdże i stopniowo dodając ciepłą wodę zagnieść ciasto.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.

Krok 1 - Tureckie chlebki pita foto
2

Ciasto podzielić na 8 części. Każdą część wałkować na posypanej posypanej mąką stolnicy, na niezbyt cienkie placki.

Krok 2 - Tureckie chlebki pita foto
3

Następnie chlebki smażyć na suchej gorącej patelni po kilka minut z każdej strony, często obracając chlebki.

Krok 3 - Tureckie chlebki pita foto

Do tureckich chlebków pita możesz dodać ulubione sosy oraz kurczaka, sałatę, pomidor, ogórek kiszony czy inne warzywa. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.03.2017 07:26
Bardzo polecam:)
gusia1000 15.04.2015 22:26
Warto je skosztować.
Magdalena Rysińska 13.02.2015 06:48
Jadłam kiedyś coś podobnego, tylko z gorącego kamienia. Z dżemem. Było pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak