Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owsiane pieguski z rodzynkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

płatki owsiane 3 szklanki
mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 2 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
rodzynki 1 szklanka
masło 200 gram
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

lukier

cukier puder 1,5 szklanki
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Owsiane pieguski z rodzynkami

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć. Do masy wsypać płatki owsiane i rodzynki i dokładnie wymieszać łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżeczką porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego. Piec do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotować lukier. Do białka dodawać małymi porcjami cukier puder i ucierać, aż otrzymamy pożądaną konsystencję tzn. upuszczona na podstawek kropla lukru nie rozpływa się. Lukier nałożyć do papierowej tutki odciąć końcówkę i na ostudzonych ciasteczkach zrobić kropeczki. Pozostawić do wyschnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Allice 01.08.2014 19:06
Fajne i proste ciastka :)
kuklik 01.08.2014 16:12
przepiękne
Wiktoria29 01.08.2014 12:48
bardzo fajne ciasteczka
patryska76 01.08.2014 12:28
Ciekawe ciasteczka ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak