Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z kalafiora z sosem koperkowym

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kotleciki

kalafior 1 sztuka
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat

SOS

masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
bulion warzywny 1 szklanka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
śmietana 18 proc 4 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
koperek pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z kalafiora z sosem koperkowym

Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie, uważać żeby nie rozgotować, kalafior musi być w kotlecikach wyczuwalny. Odcedzić i wystudzić.

Gotowy lekko rozdrobnić widelcem, dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy, wymieszać.

Formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej.

Sos: W rondelku roztopić masło, dodać mąkę chwilkę podsmażyć, zalać ciepłym bulionem, dodać przyprawy, mieszać od czasu aż nie będzie grudek, na koniec dodać koperek i śmietankę.

Kotleciki polać sosem, podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 10.04.2015 18:40
pyszna propozycja na obiad:)
Klausia 12.09.2014 19:21
dobre kotleciki :)
Mati13 01.08.2014 20:48
pysznie to wygląda
dodi 01.08.2014 12:03
ślicznie wygladają
Amellia 01.08.2014 11:30
takich kotlecików jeszcze nie robiłam, muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak