Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka w czerwonych porzeczkach z mini cebulkami i batatowymi kluseczkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątrobka

wątróbka drobiowa 300 g
olej do smażenia 2 łyżki
papryka czerwona 1 szt
czerwona porzeczka 2 garście
cebulka 10 szt
natka pietruszki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

kluski

batat 1
mąka orkiszowa 3 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w czerwonych porzeczkach z mini cebulkami i batatowymi kluseczkami

Wątróbkę oczyszczamy z błon i żył, płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy na nim wątróbki z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do garnka.
Porzeczki oczyszczamy, myjemy i suszymy. Paprykę pozbawiamy gniada nasiennego i drobno kroimy. 5 cebulek kroimy w piórka. Pozostałe 5 zostawiamy w całości. Na pozostałym na patelni tłuszczu po obsmażaniu wątróbek obsamażamy porzeczki, cebulę i paprykę. Warzywa i owoce przekładamy do wątróbki. Całość podlewamy niedużą ilością wody i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec oprószamy solą i pieprzem. Na talerzu dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kluseczkami batatowymi..

Batata gotujemy do miękkości. Następnie tłuczemy na puree, zagęszczamy mąką, doprawiamy solą. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody formując łezki za pomocą 2 łyżeczek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody, od razu je odcedzamy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 31.07.2014 15:06
same pyszności na Twoim talerzu...
ben-ka 31.07.2014 12:56
Mnie bardziej interesują te kluski,kluskowa jestem,bo za wątróbką nie przepadam.:)
IwonaDD 31.07.2014 12:35
wow, swietne wydanie wątróbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak