Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w czerwonych porzeczkach z mini cebulkami i batatowymi kluseczkami
Porzeczki oczyszczamy, myjemy i suszymy. Paprykę pozbawiamy gniada nasiennego i drobno kroimy. 5 cebulek kroimy w piórka. Pozostałe 5 zostawiamy w całości. Na pozostałym na patelni tłuszczu po obsmażaniu wątróbek obsamażamy porzeczki, cebulę i paprykę. Warzywa i owoce przekładamy do wątróbki. Całość podlewamy niedużą ilością wody i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec oprószamy solą i pieprzem. Na talerzu dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kluseczkami batatowymi..
Batata gotujemy do miękkości. Następnie tłuczemy na puree, zagęszczamy mąką, doprawiamy solą. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody formując łezki za pomocą 2 łyżeczek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody, od razu je odcedzamy. Smacznego!