Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z farszem krabowym i sosem homarowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

makaron lasagne 160 g
paluszki krabowe 150 g
krewetki koktajlowe 150 g (w zalewie)
łosoś wędzony 100 g
szpinak świeży 50 g (sparzony)
parmezan 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sok z cytryny 1/2 szt.
bazylia 1 gałązka

Sos beszamelowy

mleko 200 ml
śmietana 100 ml
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Sos homarowy

homar 1 szt. (ugotowany, obrany)
Skorupa homara 1 szt. (wysuszona)
włoszczyzna 250 g (marchew,seler,por,cebula)
koniak 50 ml
przecier pomidorowy 1 łyżka
Pasta z homara 1 łyżka
białe wino 100 ml
śmietana 50 ml
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z farszem krabowym i sosem homarowym

Płaty makaronu lasagne ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie, następnie wystudzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć włoszczyznę i czosnek, dodać wysuszoną w piekarniku i zmieloną skorupę z homara, przecier pomidorowy, pastę z homara, białe wino i koniak. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Tak przygotowany sos zmiksować, przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną i doprawić do smaku.
Paluszki krabowe, krewetki, wędzonego łososia, szpinak i mięso homara zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz dokładnie wymieszać, a następnie ułożyć na makaronie i zawijać, formując rulon.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną. Sos zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W żaroodpornym naczyniu umieścić połowę sosu beszamelowego, na nim ułożyć wcześniej przygotowane cannelloni z farszem krabowym, polać resztą sosu beszamelowego i posypać tartym parmezanem. Zapiekać 30 minut w temperaturze 100-110°C. Po wyjęciu z piekarnika polać ciepłym sosem homarowym i udekorować listkami świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BOSS75
BOSS75 29.03.2016 22:41
bardzo ciekawy przepis
Margaretkaw 04.03.2016 09:06
Ciekawy pomysł na farsz :)
Ola1984 31.07.2014 07:57
Danie wygląda pięknie i jestem pewna, że tak też smakuje.
IZABELA29 30.07.2014 18:30
musi wybornie smakować
cukiereczek 30.07.2014 18:13
apetycznie wyglądają
Krzysztof15 30.07.2014 16:36
bardzo smaczne
Wiktoria29 30.07.2014 15:08
to musi być poezja smaku
marcia7 30.07.2014 15:02
bardzo eleganckie i piękne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak