Sposób przygotowania

Płaty makaronu lasagne ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie, następnie wystudzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć włoszczyznę i czosnek, dodać wysuszoną w piekarniku i zmieloną skorupę z homara, przecier pomidorowy, pastę z homara, białe wino i koniak. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Tak przygotowany sos zmiksować, przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną i doprawić do smaku.
Paluszki krabowe, krewetki, wędzonego łososia, szpinak i mięso homara zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz dokładnie wymieszać, a następnie ułożyć na makaronie i zawijać, formując rulon.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną. Sos zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W żaroodpornym naczyniu umieścić połowę sosu beszamelowego, na nim ułożyć wcześniej przygotowane cannelloni z farszem krabowym, polać resztą sosu beszamelowego i posypać tartym parmezanem. Zapiekać 30 minut w temperaturze 100-110°C. Po wyjęciu z piekarnika polać ciepłym sosem homarowym i udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marcia7

    bardzo eleganckie i piękne
  • 0
    img_20130717_161126
    Opublikowano

    Wiktoria29

    to musi być poezja smaku
  • 0
    13524163_10207657151841229_703449476_o
    Opublikowano

    Krzysztof15

    bardzo smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    apetycznie wyglądają
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    musi wybornie smakować
  • 0
    1
    Opublikowano

    Ola1984

    Danie wygląda pięknie i jestem pewna, że tak też smakuje.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Margaretkaw

    Ciekawy pomysł na farsz :)
  • 0
    ja-2
    Opublikowano

    BOSS75

    bardzo ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !