Cannelloni z farszem krabowym i sosem homarowym

Cannelloni z farszem krabowym i sosem homarowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron lasagne

    160 g
  • paluszki krabowe

    150 g
  • krewetki koktajlowe

    150 g (w zalewie)
  • łosoś wędzony

    100 g
  • szpinak świeży

    50 g (sparzony)
  • parmezan

    100 g
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • bazylia

    1 gałązka

Sos beszamelowy

  • mleko

    200 ml
  • śmietana

    100 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • gałka muszkatołowa mielona

Sos homarowy

  • homar

    1 szt. (ugotowany, obrany)
  • Skorupa homara

    1 szt. (wysuszona)
  • włoszczyzna

    250 g (marchew,seler,por,cebula)
  • koniak

    50 ml
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • Pasta z homara

    1 łyżka
  • białe wino

    100 ml
  • śmietana

    50 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól morska

  • chili pieprz cayenne

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Płaty makaronu lasagne ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie, następnie wystudzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć włoszczyznę i czosnek, dodać wysuszoną w piekarniku i zmieloną skorupę z homara, przecier pomidorowy, pastę z homara, białe wino i koniak. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Tak przygotowany sos zmiksować, przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną i doprawić do smaku.
Paluszki krabowe, krewetki, wędzonego łososia, szpinak i mięso homara zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz dokładnie wymieszać, a następnie ułożyć na makaronie i zawijać, formując rulon.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną. Sos zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W żaroodpornym naczyniu umieścić połowę sosu beszamelowego, na nim ułożyć wcześniej przygotowane cannelloni z farszem krabowym, polać resztą sosu beszamelowego i posypać tartym parmezanem. Zapiekać 30 minut w temperaturze 100-110°C. Po wyjęciu z piekarnika polać ciepłym sosem homarowym i udekorować listkami świeżej bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BOSS75

29.03.2016 22:41
bardzo ciekawy przepis

Margaretkaw

04.03.2016 09:06
Ciekawy pomysł na farsz :)

Ola1984

31.07.2014 07:57
Danie wygląda pięknie i jestem pewna, że tak też smakuje.

IZABELA29

30.07.2014 18:30
musi wybornie smakować

cukiereczek

30.07.2014 18:13
apetycznie wyglądają

Krzysztof15

30.07.2014 16:36
bardzo smaczne

Wiktoria29

30.07.2014 15:08
to musi być poezja smaku

marcia7

30.07.2014 15:02
bardzo eleganckie i piękne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat