Zalewajka

Zalewajka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    60 dag
  • liść laurowy

    1 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 ziaren
  • ziele angielskie całe

    5 ziaren
  • żurek

    3 szklanki (lub sok z kapusty)
  • cebula

    1 szt.
  • słonina

    5 dag (lub tłusty boczek)
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • przyprawa do potraw

  • mąka

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zalewajka
Przygotować składniki.
Krok 2 - Zalewajka
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać w garnku trzema szklankami posolonej wody, dodać przyprawy i gotować 20 min.
Krok 3 - Zalewajka
Następnie wlać żur lub sok z kapusty i zagotować. Słoninę pokroić, stopić, dodać pokrojoną cebulę, a gdy się zrumieni, wsypać mąkę i wymieszać.
Krok 4 - Zalewajka
Połączyć z zupą, dodać do smaku przyprawę Kucharek, czosnek granulowany i zagotować.
Krok 5 - Zalewajka
Zalewajkę podawać z chlebem razowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MonikaW

20.10.2016 09:50
najlepsza zupa ever

Ola1984

31.07.2014 08:00
Zalewajka to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robił ją mój dziadek, była gęsta, sycąca i pyszna, choć składała się tylko z kilku mało wyszukanych składników.

gosia561

30.07.2014 14:43
ciekawa i sycąca zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat