Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjna zupa polska, zalewajka

4.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zalewajka to tradycyjna polska zupa. Chociaż jest niezwykle prosta, gotuje się ją z dosłownie kilku składników, to ma spore grono fanów. Nic w tym dziwnego, bo gdy w lodówce świeci u Was tylko światło, nie macie pomysłu, co ugotować - to przepis na tanią i szybką zalewajkę zawsze się sprawdzi. 

Składniki:

ziemniaki 60 dag
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
żurek 3 szklanki (lub sok z kapusty)
cebula 1 sztuka
słonina 5 dag (lub tłusty boczek)
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
przyprawa do potraw
mąka 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna zupa polska, zalewajka

Zalewajka to zupa, która w różnych regionach smakuje inaczej. Sposobów na jej ugotowanie jest wiele, ale przepis poniżej, to przepis podstawowy, który warto zapisać. 

- szybka i tania zupa, ale jaka smaczna, 

- zalewajkę można podawać z kiełbasą, 

- idealna do pajdy świeżego pieczywa. 

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Tradycyjna zupa polska, zalewajka foto
2
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać w garnku trzema szklankami posolonej wody, dodać przyprawy i gotować 20 min.
Krok 2 - Tradycyjna zupa polska, zalewajka foto
3
Następnie wlać żur lub sok z kapusty i zagotować. Słoninę pokroić, stopić, dodać pokrojoną cebulę, a gdy się zrumieni, wsypać mąkę i wymieszać.
Krok 3 - Tradycyjna zupa polska, zalewajka foto
4
Połączyć z zupą, dodać do smaku przyprawę Kucharek, czosnek granulowany i zagotować.
Krok 4 - Tradycyjna zupa polska, zalewajka foto
5
Zalewajkę podawać z chlebem razowym.
Krok 5 - Tradycyjna zupa polska, zalewajka foto

To zupa, którą często i chętnie przygotowywały nasze babcie i mamy. Doczekała się wiele różnych wersji: dla każdego coś smacznego. Powyższy przepis na zalewajkę to przepis podstawowy, który możecie modyfikować wedle smaków. Zalewajka świetnie smakuje do domowego, chrupiącego pieczywa dlatego polecam Waszej uwadze - przepisy na domowe pieczywo  tutaj>>. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena 06.08.2023 14:03
No tak, bo w tradycyjnej zalewajce z pewnością był suszony czosnek i przyprawa Kucharek :)
Doradca Smaku 07.08.2023 13:21
To moja propozycja, a Ty możesz wykorzystać dowolne przyprawy dla uzyskania odpowiedniego smaku :)
MonikaW 20.10.2016 09:50
najlepsza zupa ever
Ola1984 31.07.2014 08:00
Zalewajka to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robił ją mój dziadek, była gęsta, sycąca i pyszna, choć składała się tylko z kilku mało wyszukanych składników.
gosia561 30.07.2014 14:43
ciekawa i sycąca zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak