Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy z jajem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
jajko ugotowane na twardo 8 szt
jajko 1 szt
kasza jęczmienna 20 dkg
cebula 1 szt
lubczyk świeży 1 gałązka
hyzop lekarski 1 gałązka
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy z jajem

Ugotować kasze zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić.

Mięso mielone połączyć z ugotowaną kaszą i surowym jajkiem. Jeśli kasza byłaby mało lepka można dosypać dwie/trzy łyżki bułki tartej. Posolić, popieprzyć i dodać jedną startą na tarce cebulę. Lubczyk i hyzop umyć a następnie drobno posiekać. Mniej niż połowę posiekanych listków dodać do mięsa i wszystkie składniki dobrze wyrobić.

Jaja na twardo przekroić na połówki. Każdą połówkę obklejać mięsem a następnie obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i obsmażać ze wszystkich stron na złoto.

Obsmażone klopsy przełożyć do rondla, podlać 300 ml wody i dusić pod przykryciem około 20 minut. W połowie duszenia dodać do sosu resztę ziół. Popieprzyć i posolić do smaku. Jeśli sos przed podaniem byłby za rzadki można zagęścić mąką rozrobioną w 100 ml wody. Po dodaniu mąki gotować około 4- 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak