Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tilapia z bazyliową kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z tilapii
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
oliwa 4 łyżki
bazylia świeża 3 łyżki
ser żółty
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa do potraw Kucharek
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
cytryna
masło

Porada

Na ostatnie minuty pieczenia można włączyć opcję grilla, aby wierzch mocniej się zarumienił.

Przepis i sposób przygotowania na: Tilapia z bazyliową kruszonką

Kroki postępowania

1
Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy, np. solą, pieprzem, przyprawą do ryb, czy kucharkiem. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinkę.
Krok 1 - Tilapia z bazyliową kruszonką foto
2
Mieszamy bułkę tartą z oliwą i posiekaną bazylią, przyprawiamy do smaku. Dodajemy trochę starkowanego lub pokrojonego żółtego sera.
Krok 2 - Tilapia z bazyliową kruszonką foto
3
Naczynie wysmarowujemy masłem.
Krok 3 - Tilapia z bazyliową kruszonką foto
4
Rybę układamy w naczyniu i na wierzch kładziemy porcję kruszonki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 13 minut w temp 180 stopni, aż się zarumieni.
Krok 4 - Tilapia z bazyliową kruszonką foto
5
Rybę podajemy ze świeżą sałatą.
Krok 5 - Tilapia z bazyliową kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak