Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zielone chili czyli ostro-słodki sos do wędlin, sera, mięs na zimę...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka zielona 1/2 kg
woda 1 szklanka
cukier puder 17 dag
żelfix 1/2 opakowania

Porada

zamiast żelfixu 3:1 można użyć cukier żelujący 3:1 też połowę opakowania...

Przepis i sposób przygotowania na: zielone chili czyli ostro-słodki sos do wędlin, sera, mięs na zimę...

papryczki zielone chili opłukać i ściąć tylko łodyżkę z nasadą

zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w rozdrabniaczu

papryczki dać do rondla i wlać wodę, wymieszać z połową żelfixu 3:1 i mieszając zagotować

wsypać 17 dag cukru i gotować mieszając z 2-3 minuty

gorący sos dać do słoiczków i mocno zakręcić, słoiczki postawić na zakrętkach do wystygnięcia

można sos zajadać już po wystudzeniu, jest pyszniejszy od kupnego i łatwy, szybki do zrobienia..........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 30.07.2014 12:33
nie jadłam takiego sosu,swietny pomysł
ice cubes 30.07.2014 09:17
nie znam tego przepisu
Paolcia 29.07.2014 21:58
robię :) to coś dla mnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak