Bigos z kurkami

Bigos z kurkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    2000 gram
  • kurki

    300 gram
  • kiełbasa

    250 gram
  • koncentrat pomidorowy

    1 słoiczek
  • smalec

    4 łyżki
  • mąka

    4 łyżki
  • sól, pieprz

    1 szczypta
  • bulion

    1 kostka
  • przyprawa do bigosu

    1 0pakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Kapustę płuczemy i odgotowujemy w 4 litrach wody przez około 30 min. Po czym odcedzamy ją. Ponownie zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe i wcześniej umyte i pokrojone kurki. Wszystko gotujemy około 50 minut. Kiełbase kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ugotowana kapustę odcedzamy, dolewamy troczę świeżej gorącej wody na dno by kapusta nie przywarła oraz podsmażoną kiełbasę razem z tłuszczem ze smażenia i koncentrat. Wszystko przyprawiamy do smaku. Dusimy 10 minut. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki smalcu dodajemy make i sporządzamy zasmażkę, gdy już nabierze rumianego koloru odstawiamy ją do ostygnięcia. Zimną zasmażkę łączymy z kapustą wszystko razem dusimy jeszcze 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

fictor123

08.12.2011 10:26
super

kochanyptysiu

02.03.2011 21:09
nie dosc,ze bigos to jeszcze i kurki,mniam!

Kopiko1983

23.02.2011 10:19
Ciekawy przepis i smak musi być super!

Agnieszka/picola

20.02.2011 19:15
uwielbiam kurki i wszystko co z nimi jest podawane

iza15

18.02.2011 15:23
lubię;pyszny

Ela20

13.02.2011 20:44
Bardzo dobry!

magdalea

08.02.2011 20:20
uwielbiam dania z kurkami:)

Jolanta_P-S

01.02.2011 14:04
kurek mam dużo, muszę zrobić

Katarzyna156

22.01.2011 17:07
mniam

Jolanta_P-S

09.01.2011 10:46
Z kurkami jeszcze nie jadłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat