Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot ze śliwek zaprawiony do słoików

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki
cukier
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot ze śliwek zaprawiony do słoików

Umyte śliwki z pestkami włożyć do litrowych słoików, do pełna. Każdy słoik zasypać cukrem - 3,5 łyżki cukru oraz zalać do połowy słoika zimną wodą. Zakręcić słoiki. Następnie przechodzimy do gotowania słoików. Należy je poukładać w dużym garnku, na dno garnka dać ściereczkę do naczyń i zalać wodą tak do polowy słoików. Od momentu zagotowania gotować przynajmniej 30 minut na wolnym ogniu. Przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 31.08.2014 17:46
fajny pomysł na super kompot
Jodaj 31.07.2014 20:06
musi być świetny :)
halinah 29.07.2014 19:25
Smaczna_B_ robię w ten sposób od lat i zawsze kompot wychodzi. Jest to dość szybki sposób. Gdy potem się otwiera kompot wystarczy zalać gorącą wodą, już nie trzeba dodawać cukru, dobrze smakuje :)
noninka77 29.07.2014 19:00
Dobry kompocik :)
Smaczna_B 29.07.2014 18:59
A ja zalewam śliwki syropem z cukru i wody . Śliwki muszą być zalane całkowicie .Wsypany w ten sposób cukier może się w ogóle nie rozpuścić i zostanie na dnie słoika .
Katarzyna59 29.07.2014 18:41
też taki robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak