Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z truskawek (zaprawiony w słoikach)

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki świeże 6 kilogramów
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z truskawek (zaprawiony w słoikach)

Na 10 litrowych słoików kupiłam 6 kg truskawek. W tym wybrałam poobijane i zamroziłam, zepsute wyrzuciłam. Truskawki najlepiej kupować jeżeli wcześniej były przynajmniej z dwa dni suszy.

- do każdego słoika dodaj 3,5 łyżki cukru

- pasteryzuj wg sprawdzonego sposobu. 

Umyte truskawki włożyć do litrowych słoików, do pełna. Każdy słoik zasypać cukrem 3,5 łyżki. Zakręcić słoiki. Przygotować duży garnek, na dno wyłożyć ściereczkę do naczyń, na to poukładać zakręcone słoiki. Zalać wodą do połowy słoików. Gotować pod przykryciem. Od momentu zagotowania gotować na wolnym ogniu 30 minut. Potem można zostawić do ostudzenia słoiki nadal w garnku.

Kompot z truskawek na zimę to jeden z Waszych ulubionych przepisów na przetwory owocowe. Jest prosty i szybko się go przygotowuje, a zimą smakuje wyśmienicie podany do obiadu czy podwieczorku. 

Sprawdźcie również inne przepisy na przetwory z truskawek

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 31.07.2014 20:05
uwielbiam kompoty z truskawek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak