Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą truskawkową

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jaja 5 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda zimna 3 łyżki
sól 1 szczypta

Masa truskawkowa

truskawki 3 szklanki
galaretka truskawkowa 2 opakowania
woda 1,5- 2 szklanki

Masa śmietanowa

śmietana 30% 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder do smaku

Porada

1. Śmietanę powinniśmy bardzo mocno schłodzić. 2. Po ubijaniu żółtek dokładnie myjemy i osuszamy końcówki miksera. W przeciwnym razie białka mogą się nie ubić.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą truskawkową

Kroki postępowania

1
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka jaj oddzielany od żółtek. Do żółtek dodajemy 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy, miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej, jasnej masy, następnie dodajemy po łyżce lodowatej wody ciągle miksując. Białka jaj ubijamy na sztywno z dwiema szczyptami soli( pamiętajmy, żeby użyć do tego umytych końcówek miksera- suchych!). Gdy białka będą sztywne dodajemy pozostały cukier i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej piany. Do żółtek dodajemy pianę z białek i przesiane mąki. Tak przygotowane składniki mieszamy delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po przestudzeniu biszkopt kroimy na dwa placki. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy dodając do nich galaretki.
Krok 1 - Ciasto z masą truskawkową  foto
2
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy połową truskawkowej masy. Następnie przykrywamy go drugą częścią biszkoptu, na który wykładamy pozostałą masę truskawkową.
Krok 2 - Ciasto z masą truskawkową  foto
3
Żelatynę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na sztywno( powinna być bardzo mocno schłodzona), dodajemy cukier puder do smaku, a pod koniec ubijania żelatynę. Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na ciasto i odstawiamy do stężenia.
Krok 3 - Ciasto z masą truskawkową  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna20 28.07.2014 18:16
Pychotka :)
w mojej kuchni 28.07.2014 16:12
ciasto marzenie....
Olga_SK 28.07.2014 14:17
Wygląda smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak