Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki ze śliwką

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 0,5 szklanki
margaryna 0,5 kostki
drożdże 5 dag
jajko 2 sztuki
cukier 0,5 szklanki
sól 1 szczypta

SER

ser biały 25 dag
powidła śliwkowe (węgierkowe) 2-3 łyżki kopiate
cukier 1-2 łyżki do smaku
żółtko jajek 1 sztuka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 0,5 łyżki

KRUSZONKA

mąka 120 gram
cukier 80 gram
masło 60 gram

DODATKOWO

śliwki węgierki na wierzch
jajko do smarowania

Porada

Polecam wykonać je w sezonie śliwkowym. Choć jeśli ktoś posiada śliwki mrożone także można je wykorzystać i drożdżówki te wykonać o każdej porze roku:).

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki ze śliwką

Kroki postępowania

1

Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. W takiej ilości by rozczyn miał konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy margarynę i studzimy.

Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Krok 1 - Drożdżówki ze śliwką foto
2
Wyrobione ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2 - Drożdżówki ze śliwką foto
3
Wyrośnięte wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) . Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy ser na którym układamy śliwkę (bez pestki).
Krok 3 - Drożdżówki ze śliwką foto
4
Całość oprószamy kruszonką i pieczemy około 15- 20 min w 180˚C.
Krok 4 - Drożdżówki ze śliwką foto
5
SER:
Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego żółtko i miksujemy na gładką masę. Na koniec dokładamy cynamon, mąkę oraz powidło. Ponownie miksujemy. Ewentualnie możemy całość słodzimy.

Ser można także wymieszać mikserem lub za pomocą blendera. Mile widziany by był on mielony.

Tak przygotowany ser wykładamy w środek drożdżówek.

Krok 5 - Drożdżówki ze śliwką foto
6
KRUSZONKA:
Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.
Krok 6 - Drożdżówki ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 29.07.2014 08:34
Przecudne u mnie juz śliweczki dojrzewają i będą bułeczki
gusia1000 28.07.2014 19:53
Lepsze od sklepowych.
agnieszka214 28.07.2014 11:03
fajnie wygladaja musza byc pyszne
Triss 28.07.2014 09:56
apetyczne.;)
gosia56 28.07.2014 09:43
super drożdzówki;)
Mniam 28.07.2014 09:38
Takie drożdżóweczki to mogę jeść codziennie na śniadanie.
wyattearp 28.07.2014 09:34
super , nie ma jak bułeczka ze śliwką :)
Jusiaa 28.07.2014 09:31
Pyszności zaserwowałaś :)
IZABELA29 28.07.2014 09:27
apetycznie
Pietruszka 28.07.2014 08:19
wyglądają rewelacyjnie
Ewelina1991 28.07.2014 08:07
smaczne drożdżówki
Renata22 28.07.2014 00:06
wygladają zachęcająco!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak