Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pałki z kurczaka 6 sztuk

Marynata

czosnek 4 ząbki
jogurt naturalny 1/2 szklanki
ketchup pikantny 1/2 szklanki
sambal oelek 1 łyżka
olej roślinny 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sos worcestershire 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 12 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Ziemniaki w chrzanie

ziemniaki młode 6 sztuk
boczek parzony 80 g
chrzan świeży 6 lisci
sól do smaku

Dip chrzanowy

jogurt naturalny 1/2 szklanki
majonez 2 łyżki
Chrzan śmietankowy Smak 1 łyżka
konfitura żurawinowa 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami

Kroki postępowania

1
Pałeczki z kurczaka umyć i osuszyć . Jogurt wymieszać w miseczce z ketchupem,koncentratem pomidorowym pastą samba oelek,dodać olej oraz przyprawy:paprykę,sól,pieprz majeranek i wyciśnięty przez praskę czosnek,wlać ocet winny wymieszać marynatę dokładnie zalać pałeczki przemieszać,przykryć folią i zostawić w lodówce na co najmniej 4 godziny lub nawet całą noc.
Krok 1 - Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami foto
2
Ziemniaki w chrzanie: Młode ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą gotować w osolonym wrzątku 10 minut odcedzić przestudzić zrobić z jednej strony nacięcia-uważać aby ziemniaki się nie rozpadły,
Krok 2 - Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami foto
3
w nacięcia włożyć cienkie paseczki pokrojonego boczku,posolić do smaku,
Krok 3 - Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami foto
4
zawinąć w świeże liście chrzanu,a następnie w folię aluminiową.
Krok 4 - Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami foto
5
Dip chrzanowy: W miseczce wymieszać wszystkie składniki doprawić solą i białym pieprzem do smaku,schłodzić w lodówce. Zamarynowane pałeczki z grilla osączamy lekko z marynaty kładziemy na tacę aluminiową razem z chrzanowymi ziemniakami grillujemy z każdej strony aż będzie wszystko miękkie.Podajemy na talerzu z dodatkiem dipu chrzanowego.
Krok 5 - Diabelskie pałki z pieczonymi bulwami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

engie23 27.07.2014 09:52
apetycznie wygląda
berys18 27.07.2014 08:18
aż ślinka leci
Gracer 26.07.2014 21:41
smaczny kurczak
Anna133 26.07.2014 21:36
alez wspaniałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak