Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z maślanym kemem i malinami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 300 g
margaryna 100 g
cukier puder 100 g
cukier waniliowy 2 łyżki
jajko 1 szt

Krem maślany

żółtko jajek 3 szt
cukier 1 szkl
mleko 1 szkl
margaryna 150 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
wanilia 1 laska
maliny świeże 350 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z maślanym kemem i malinami

Kroki postępowania

1
Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Krok 1 - Kruche babeczki z maślanym kemem i malinami foto
2
Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki mleka oraz cukrem i mąką do białości. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobione żółtka. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Margarynę utrzeć na puch z nasionami wanilii oraz cukrem. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Krok 2 - Kruche babeczki z maślanym kemem i malinami foto
3
Masą napełniać babeczki, udekorować malinami i miętą.
Krok 3 - Kruche babeczki z maślanym kemem i malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 10.08.2014 10:43
pięknie wyglądają! :)
ben-ka 03.08.2014 13:00
Bardzo apetyczne są Twoje babeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak