Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na bezę

jajko 5 szt xl
cukier drobny 250 gram
mąka ryżowa 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka

Przybranie

śmietanka kremowa 400 ml 36%
skórka z limonki 1 łyżeczka
cukier drobny 1 łyżka
owoce jagodowe 2 szklanki

Porada

Jeśli chcesz bezę przygotować wcześniej owoce i krem nałóż dopiero przed podanie a beze trzymaj w przewiewnym miejscu nie w lodówce by nie zmiękła.

Przepis i sposób przygotowania na: Beza

Miska, w której będą ubijane białka, musi być sucha. Białka oddzielamy od żółtek ( żółtka przewalamy do szczelnego słoika i chowamy do lodówki, użyjemy do innego deseru albo jajecznicy), Białka pozostawiamy na kilkanaście minut by nabrały temperatury pokojowej. Jeśli używamy jajek nie z lodówki, to sprawa załatwiona od razu :)

Wyjmujemy blachę i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 C (góra dół)

Białka ubijamy na sztywną pianę, na niskich obrotach. Następnie stopniowo dodajemy cukier, mieszając po każdej łyżce. Na koniec miksuj przez minutę na najwyższych obrotach. Potem dodaj ocet i mąkę i delikatnie zamieszaj całość.

Gotową masę wyłuż na blachę tworzac okrąg na 22 cm wygładz jego brzegi i włóż do nagrzanego piekarnika. Odrazu zmniejsz temperature do 150 stopni. piecz przez 70-80 minut

I teraz zależnie od piekatnika beze trzeba obserwować. powinna lekko się rozlać i nabrać beżowego koloru jeśli wyczuwamy silny zapach karmelu możliwe że się zbytnio przypieka od dołu nieprzejmujcie sie jesli nie wyjdzi idealnie za pierwszym razem, musimy poznać nasz piekarnik z tą damą i bacznie ja obserwować. Na koniec pieczenia zostawiamy ja w uchylonym piekarniku by całkowicie wtstygła i popękała.

Kremówkę ubijamy przez 3-4 minuty as stanie się gęsta i sztywna, dodajemy cukier, skórkę z limonki i jeszcze chwile ubijamy. Na wystudzoną beze wykładamy krem i owoce, podajemy od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.05.2016 20:51
same pyszności
ben-ka 16.11.2015 08:59
Wspaniały deserek !
Ola1984 26.07.2014 20:33
Uwielbiam :) Mój ukochany deser.
Aannkaa82 25.07.2014 19:52
Wygląda obłędnie. oj skusiłabym się chętnie. Uwiel;biam bezy
Renata22 25.07.2014 15:17
przepięknie wygląda!
mirosława4 25.07.2014 15:09
przepyszny ten deser
IZABELA29 25.07.2014 14:20
musze kiedyś zrobić
osiemnasciedni 25.07.2014 13:36
Wygląda fantastycznie, połączenie idealne!
Izabela77 25.07.2014 11:32
wspaniała, kolorowa i na pewno pyszna;)
Paolcia 25.07.2014 11:16
och jak pysznie wygląda :) mniam :)
kloruś 25.07.2014 11:12
wygląda przepysznie!
adelajda 25.07.2014 10:51
lubię ten deser
Triss 25.07.2014 10:30
owocowo. :)
Renata9 25.07.2014 10:11
pyszne ciacho
wyattearp 25.07.2014 10:03
super beza :)
halina17 25.07.2014 09:59
dobra beza
halinah 25.07.2014 09:49
same pyszności
Aleksandra/Olcia 25.07.2014 09:43
moje ulubione owoce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak