Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorki w mięsnym płaszczyku

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

mięso mielone wieprzowe 500 g
pomidorki koktajlowe 14 szt
jajko 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
natka pietruszki 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
słonecznik łuskany 3/4 szklanki
pomidory suszone Smak 4 kawałki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
masło klarowane do smażenia
bulion drobiowy 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorki w mięsnym płaszczyku

Kroki postępowania

1
W naczyniu blendera mielimy nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. W garnku umieszczamy mięso, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej, oregano i nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. Wyrabiamy rękoma jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 1 - Pomidorki w mięsnym płaszczyku foto
2
Odrywamy kawałki masy mięsnej i spłaszczamy dłonią. Na środku układamy pomidorka koktajlowego i zamykamy go w mięsie.
Krok 2 - Pomidorki w mięsnym płaszczyku foto
3
Mięsne kuleczki obtaczamy w bułce tartej.
Krok 3 - Pomidorki w mięsnym płaszczyku foto
4
Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Pulpeciki serwujemy w towarzystwie wytworzonego sosu.
Krok 4 - Pomidorki w mięsnym płaszczyku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak