Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piłka pełna smaku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 4 szt
mięso mielone indycze 350 g
ser mozarella
cebula 1 szt
olej do smażenia
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Piłka pełna smaku

Kroki postępowania

1
Cukinie umyć. Odciąć resztki ogonka a następnie przekroić każdą tak, aby powstała mała „czapeczka” ( odciąć mniej więcej 1/4 część).
Wydrążyć cukinie łyżeczką do melonów i nasolić.
Krok 1 - Piłka pełna smaku foto
2
Posiekać drobno cebulę. Pokroić wydrążone środki cukinii na mniejsze kawałki i usmażyć razem z cebulką. Dodać bazylię.
Krok 2 - Piłka pełna smaku foto
3
Do podsmażonej z cebulą cukinii dodać mielone mięso i smażyć wszystkie składniki razem przez kilka minut. Cukinia i mięso na pewno puszą dużo soku, który należy odlać, gdyż jest nam niepotrzebny.
Krok 3 - Piłka pełna smaku foto
4
Cukinie popieprzyć korzystając z Młynka.
Mozzarellę podzielić na dwie części – połowę pokroić w kostkę a druga połowę w plasterki.
Kostkami mozzarelli napełnić cukinię, na serze ułożyć smażone mięso i ponownie posypać serem. Czynność powtórzyć.
Krok 4 - Piłka pełna smaku foto
5
Nafaszerowaną cukinie przykryć plasterkiem mozzarelli i odciętą czapeczką.
Krok 5 - Piłka pełna smaku foto
6
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać 100 ml wody. Przykryć z wierzchu folią aluminiowe i piec ok. 20 minut. Po 20 minutach zdjąć folię i przez kolejne 20 minut piec bez przykrycia.

Podawać na gorąco.
Krok 6 - Piłka pełna smaku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak