Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

5.0
(40)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Beza:

białko 9 sztuk
cukier 450 gramów
ocet winny 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
sól 1 szczypta

Dodatkowo:

truskawki 400 gramów
śmietana 30% 500 mililitrów
cukier puder 2 łyżki
esencja waniliowa 1 łyżeczka
czekolada gorzka 50 gramów

Porada

* białka powinny być z dużych jajek u mnie waga 9 białek to 315 gram.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Beza: Białka przelać do dużej miski, dodać szczyptę soli i miksować na wolnych obrotach. Kiedy białka zwiększą swoją objętość stopniowo dosypywać cukru. Miksować do uzyskania puszystej, szklistej piany, idealnie sztywnej. Pod koniec ubijania dodać przesiane kakao i ocet. Zmiksować do połączenia się składników. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Jeśli używamy papieru odrysować na nim okrąg o średnicy ok. 23 cm. Na środek okręgu przełożyć pianę z białek i delikatnie wyrównać ku górze. Bezę od razu wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni. Bezę suszyć przez ok. 1 godzinę i 15-30 minut, aż zewnątrz będzie chrupiąca, a środek pozostanie miękki. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Potem wystudzić bezę całkowicie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i ekstraktem. Udekorować wierzch bezy. Śmietanę posypać posiekaną czekoladą. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone truskawki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 18.09.2016 21:36
Wygląda znakomicie
Lis 06.08.2016 18:49
Aż ślinka cieknie:)
dollce 06.10.2015 00:50
mistrzostwo
Jagódka77 10.12.2014 11:45
wygląda tak pysznie, że trudno się oprzeć
paula99926 25.10.2014 17:46
podoba mi sie ten pomysł
erym 06.10.2014 15:48
matko jaki efekt, kusisz strasznie!
Grażyna13 31.08.2014 21:30
co za pyszności :)
ben-ka 24.07.2014 11:58
Jaki to pyszny deser!
Aannkaa82 23.07.2014 20:41
Rewelacja, uwielbiam bezy a z bitą smietaną i owocami tworza dla mnie niebiańskie połączneie :)
halina17 22.07.2014 16:39
Smacznie wygląda.
mysza75 22.07.2014 14:24
moje smaki, co za pyszności mniam piekna beza
Kulinarna Ja 22.07.2014 09:53
bardzo apetycznie wygląda!
Izabela77 22.07.2014 09:38
wspaniałe, zjadłabym;)
wyattearp 22.07.2014 07:18
poproszę kawałeczek ciasta ,a nawet całe !!!!
migotka28 21.07.2014 23:00
piękna ja jeszcze nie robiłam ale w tym roku zrobię nie odpuszczę:)
Renata9 21.07.2014 22:19
przepyszny ten Twój deser
Mniam 21.07.2014 21:53
Ech, mój ulubiony deser!
karolina1869 21.07.2014 21:07
pyszne słodkości
sylwia_sl 21.07.2014 21:03
A ja na diecie :) oj gdyby nie ta dieta to na pewno bym się poczęstowała takim większym kawałeczkiem :) Dla mnie cudo nie deser :)))
Ola1984 21.07.2014 20:52
Malinka - oj, nie patrz tylko uderzaj na kuchnię i rób bezę :) Dla mnie to numer 1 letnich deserów - niebiańsko pyszna chrupiąca skórka i piankowe wnętrze :)
Malinka 21.07.2014 20:45
Na takie cudo mi pozostaje tylko się napatrzyć... :)
Sylwia26 21.07.2014 20:39
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak