Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami i budyniem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szkl
mąka krupczatka 1 szkl
masło 15 dag
żółtko jajek 4 szt
cukier puder 15 dag
śmietana 2 łyżki
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Kruszonka

mąka pszenna 1 szkl
masło 10 dag
cukier 10 dag
cukier waniliowy 16 g
żółtko jajek 1 szt

Pozostałe składniki

budyń śmietankowy 2 szt
mleko 3 szkl
śliwki węgierki 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Porada

Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem jest wilgotne i bardzo smaczne. Budyń można dodać o dowolnym smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami i budyniem

Kroki postępowania

1
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać przesiany cukier puder i starte na tarce o dużych oczkach zimne masło.
Krok 1 - Ciasto ze śliwkami i budyniem  foto
2
Następnie wlać żółtka, śmietanę, aromat i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Ciasto ze śliwkami i budyniem  foto
3
Kruszonka: Do przesianej mąki dodać cukier, cukier waniliowy, masło, posiekać nożem.
Krok 3 - Ciasto ze śliwkami i budyniem  foto
4
Dodać żółtko i rozcierać palcami aż powstanie kruszonka.
Krok 4 - Ciasto ze śliwkami i budyniem  foto
5
Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 37/21 cm.
Krok 5 - Ciasto ze śliwkami i budyniem  foto
6
Nakłuć w kilku miejscach widelcem, posypać bułką tartą i wyłożyć osączone z syropu śliwki.
Krok 6 - Ciasto ze śliwkami i budyniem  foto
7
Z 3 szklanek mleka ugotować budyń, gorącym zalać śliwki, posypać kruszonką.
Krok 7 - Ciasto ze śliwkami i budyniem  foto
8
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. wystudzić. Włożyć na kilka godzin do lodówki aby budyń mocno się schłodził.
Krok 8 - Ciasto ze śliwkami i budyniem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 31.10.2014 09:32
fantastyczne ciasto
Ada-Gaba 28.10.2014 18:28
świetny przepis
Ada-Gaba 06.10.2014 21:38
wygląda pysznie
Seba 03.10.2014 12:36
bardzo dobre
Granita 09.09.2014 10:21
przepysznie wygląda;P.S.na ścieranie masła na tarce bym nie wpadła:)
Róża1 05.09.2014 23:24
wspaniałe ciasto !!!!!! będę robić :-) , zabieram przepis :-).
asiczekz 22.07.2014 00:46
muszę wypróbować :)
as28 21.07.2014 15:58
fajne i pyszne ciasto
malaczarna23 21.07.2014 15:31
pyszne ciasto:)
Agnieszka-87-25 21.07.2014 15:17
pysznotka :)
Pyszota 21.07.2014 15:02
pięknie wygląda
IZABELA29 21.07.2014 14:27
pysznie wygląda
Ewelina1991 21.07.2014 14:11
ja też mam ochotę zjeść kawałeczek ;)
gosia56 21.07.2014 13:09
chętnie bym zjadła kawałeczek ciasta;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak