Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
margaryna 200 g
cukier 1 szkl
cukier wanilinowy 1 op
mąka pszenna 2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
śliwki węgierki 500 g
kisiel cytrynowy 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą

Śliwki kroimy na pół, wyrzucamy pestki.

Żółtka miksujemy z miękką margaryną , 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , chwilę miksujemy , a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie.

Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę ( 22×26 ) wyłożoną papierem do pieczenia , a drugą wkładamy do mrożenia.

Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15 minut.

W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodając pod koniec resztę cukru i proszek kisielowy.

Na podpieczone ciasto wyciągamy śliwki i zalewamy bezą.

Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta.

Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut.

Podajemy całkowicie!!! wystudzone.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 21.07.2014 19:13
Jakie fantastyczne ciasto!
Zdzisław 21.07.2014 12:11
takie desery lubie bardzo
Edith85 21.07.2014 10:07
uwielbiam to ciacho, a Twoje wygląda przepięknie
Krystyna32 21.07.2014 07:53
bardzo smaczny
Iwusia 20.07.2014 22:03
smakowite ciasto
Anna133 20.07.2014 21:58
nie ma to jak owocowe w lecie
Joasiek 20.07.2014 21:29
Mama zawsze robiła mi taki w dzieciństwie :)
V_kuchareczka 20.07.2014 20:31
wspaniale się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak