Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki na kremie z prażonych migdałów z kremem porzeczkowym
Kroki postępowania
Łączymy mąkę, skórkę z cytryny, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i krem z migdałów, dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, jogurt i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wylepiamy nim foremki na małe babeczki. Dno dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż ładnie się zezłocą. Babeczki studzimy
Porzeczki i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się owoców. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić porzeczkowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń.
· porzeczki i świeża mięta do dekoracji babeczek
Babeczki dekorujemy porzeczkami oraz listkami świeżej mięty.
Smacznego!