Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki na kremie z prażonych migdałów z kremem porzeczkowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pełnoziarnista 500 g
krem z prażonych migdałów 3 łyżki
masło zimne 200 g
cukier muscavado 100 g
cukier 100 g
jogurt naturalny 2 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
żółtko jajek 3
skórka z cytryny 1/2 szt

Masa porzeczkowa

porzeczki 600 g
cukier waniliowy 1,5 szklanki
budyń waniliowy 2
żółtko jajek 2
mleko 0,5 szklanki
masło miękkie 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki na kremie z prażonych migdałów z kremem porzeczkowym

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Łączymy mąkę, skórkę z cytryny, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i krem z migdałów, dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, jogurt i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wylepiamy nim foremki na małe babeczki. Dno dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż ładnie się zezłocą. Babeczki studzimy
Krok 1 - Kruche babeczki na kremie z prażonych migdałów z kremem porzeczkowym foto
2
Masa porzeczkowa:
Porzeczki i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się owoców. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić porzeczkowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń.
Krok 2 - Kruche babeczki na kremie z prażonych migdałów z kremem porzeczkowym foto
3
Kruche babeczki wypełniamy porzeczkowym budyniem.
· porzeczki i świeża mięta do dekoracji babeczek

Babeczki dekorujemy porzeczkami oraz listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Krok 3 - Kruche babeczki na kremie z prażonych migdałów z kremem porzeczkowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 04.05.2015 13:15
piękności te Twój przepis
Joasiek 20.07.2014 22:22
Ah jak pięknie wyglądają :)
karolina1869 20.07.2014 18:55
pyszne babeczki
Renataj 20.07.2014 18:01
Bardzo apetyczne.
Ewa 20.07.2014 17:44
Dziękuję :)
Ania84 20.07.2014 14:40
przepiękne zdjęcia!!!
Joannasz3190 20.07.2014 14:37
Wyglądają bardzo smakowicie :)
Maria 70 20.07.2014 14:36
Uwielbiam babeczki.
malaczarna23 20.07.2014 14:12
pyszniutkie babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak