Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chłodnik buraczkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
ogórek kiszony 4-6 sztuki
kwaśne mleko 1,5-2 l
ocet 2-3 łyżki
ziele angielskie 5 sztuk
pieprz 8 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
koperek
cukier

Porada

ja użyłam prawdziwego kwaśnego mleka do takiego ze sklepu dobrze by było dodać śmietany

Przepis i sposób przygotowania na: chłodnik buraczkowy

Kroki postępowania

1
buraki obrać pokroić na mniejsze kawałki zalać wodą z dodatkiem ziela, pieprzu, listka, czosnku i soli ugotować do miękkości, następni dodać octu i cukru do smaku i odstawić do przegryzienia , można to zrobić dzien wcześniej
Krok 1 - chłodnik buraczkowy foto
2
kwaśne mleko ubić, dodać starte ogórki, buraczki, połączyćz wywarem buraczanym
Krok 2 - chłodnik buraczkowy foto
3
doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym koperkiem
Krok 3 - chłodnik buraczkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

xjustynka89x 21.07.2014 11:36
ale fajny kolorek :D
2milutka 20.07.2014 15:25
wspaniale wygląda:)
Grazyna0211 20.07.2014 15:06
pyszny chłodnik
Wacław 20.07.2014 14:22
wspaniały na obecne upały
Bernadeta1 20.07.2014 14:06
mój ulubiony chłodnik, bardzo smaczny
Ewa 20.07.2014 13:47
Idealny na lato :)
Pietruszka 20.07.2014 12:52
wygląda bardzo fajnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak