Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada boczkowa z kabanosem serwowana z fasolką szparagową z pesto rosso na oleju rydzowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na roladę

boczek 2,5 kg
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżka
musztarda dijon 0,5 łyżki
kabanos 4
szczypiorek 1 pęczek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
czosnek ząbki 3

Składniki na fasolkę szparagową z pesto rosso na bazie oleju rydzowego

suszone pomidory 6 szt
czosnek ząbki 2
orzechy pistacjowe 2 garść
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
bazylia świeża 1 pęczek
olej rydzowy kilka łyżek
fasolka szparagowa 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada boczkowa z kabanosem serwowana z fasolką szparagową z pesto rosso na oleju rydzowym

Kroki postępowania

1
Osuszony boczek pozbawiony skóry solimy, pieprzymy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Płat boczku smarujemy po wewnętrznej stronie połączonymi ze sobą musztardami. Pośrodku układamy kabanosy owinięte szczypiorem.
Boczek zawijamy, tworząc zwartą roladę- zawiązujemy dokładnie i ściśle dratwą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 1 godzinę na każdy kilogram mięsa - temp. 200 stopni, na początku bez przykrycia. Kiedy rolada się zrumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia lub przykrywką.
Roladę podajemy ze zblanszowaną fasolką szparagową okraszoną domowym pesto rosso.
Krok 1 - Rolada boczkowa z kabanosem serwowana z fasolką szparagową z pesto rosso na oleju rydzowym  foto
2
Fasolkę gotujemy krótko w osolonej wodzie- musi być al dente.
Pomidory suszone, czosnek, pistacje oraz listki bazylii miksujemy dolewając stopniowo olej rydzowy- do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Fasolkę wykładamy obok rolady boczkowej, skrapiamy ją domowym pesto. Zdobimy świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Krok 2 - Rolada boczkowa z kabanosem serwowana z fasolką szparagową z pesto rosso na oleju rydzowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 20.02.2016 19:27
wygląda cudnie i pewnie tak smakuje
Renataj 20.07.2014 18:04
Pomysłowe, efektowne i bardzo smakowite.
berys18 20.07.2014 16:49
wspaniały obiad
Ania84 20.07.2014 14:42
prezentuje się efektownie
Christopher 20.07.2014 14:25
Danie wyśmienite.
caralajna 20.07.2014 13:58
wygląda przepysznie
Ewa 20.07.2014 13:32
Dziękuję za wszystkie miłe komentarze :)
Mniam 20.07.2014 13:18
Fantastyczna rolada!
dodi 20.07.2014 12:43
świetny pomysł z tymi kabanosami
Anna169Hosz 20.07.2014 12:38
Bardzo efektowna.
kloruś 20.07.2014 12:02
wygląda obłędnie!
marcia7 20.07.2014 11:45
profesjonalnie przyrządzone
teresa18 20.07.2014 11:13
cudnie wygląda
olkaaa 20.07.2014 10:27
kusząca propozycja
Ewelina1991 20.07.2014 10:11
super wygląda!!
Lidzia 20.07.2014 10:09
Po prostu pyszny.
ben-ka 20.07.2014 10:08
Takie mięsko,to mogę jeść.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak