Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz na purée z bobu i jabłek grójeckich z sałatką z rukoli i czerwonej porzeczki

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba

filet z dorsza 400 g
rukola 2 garśćie
czerwona porzeczka 2 garście
olej rydzowy 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy do smażenia
sok z cytryny

Na purée z bobu i jabłek grójeckich

bób 400 g
jabłka 2 szt
imbir starty 1 łyżeczka
miód spadziowy 1 łyżeczka
twaróg 100 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia
olej rydzowy 3 łyżki
miód pitny 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz na purée z bobu i jabłek grójeckich z sałatką z rukoli i czerwonej porzeczki

Dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem. Porcjujemy na zgrabne kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy na parę minut do zamarynowania. Jabłka ze skórką kroimy w kostkę. Przesmażamy je na łyżce oleju rzepakowego. Podlewamy odrobiną Trójniaku i dusimy do miękkości. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany i obrany bób. Dodajemy twaróg solankowy wędzony orz imbir. Całość dokładnie blendujemy. Dodajemy łyżkę oleju rydzowego, miód, doprawiamy solą i pieprzem- całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Dorsza smażymy na złoty kolor- smażymy najpierw od strony skórki. Potem przewracamy na chwilę skórą do góry. Rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na talerzu wykładamy połowę purée z bobu i jabłek grójeckich. Na to układamy porcję dorsza- skórką do góry. Na rybę wykładamy sporą garść rukoli oraz czerwone porzeczki. Całość skrapiamy olejem rydzowym, dekorujemy gałązkami porzeczek. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 03.07.2017 22:24
świetna ryba
Krzysztof15 19.07.2014 07:47
pyszna rybka
wwwiolka 18.07.2014 23:58
Bardzo fajny przepis.
ada.la 18.07.2014 23:36
wygląda jak danie podawane w najlepszej restauracji
Christopher 18.07.2014 21:20
Lubię połączenie ryb z owocami.
ben-ka 18.07.2014 21:20
Smacznie przyrządzona rybka.
halina17 18.07.2014 21:05
Dobre danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak