Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leśny deser z wiśnią nadwiślańską, borówką i miodową śmietanką z kruszonką andrutowo-ciasteczkową

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wiśnie bez pestek 200 g
borówki 200 g
maliny świeże 100 g
poziomki 50 g
czerwona porzeczka 50 g
śmietana 18 proc 200 g
miód spadziowy 6 łyżki
stewia 2 łyżki
andrut 15 sztuk
ciasteczka z orzechów laskowych 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Leśny deser z wiśnią nadwiślańską, borówką i miodową śmietanką z kruszonką andrutowo-ciasteczkową

Kilka owoców odkładamy do dekoracji. Pozostałe blendujemy z miodem oraz stewią. Całość zagotowujemy i zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnej wody. Cały czas mieszamy do momentu aż owocowa masa zacznie gęstnieć. Studzimy i schładzamy w lodówce. Śmietanę słodzimy miodem podkarpackim. Ciasteczka oraz andruty kruszymy na drobne kawałeczki- do uzyskania kruszonki. Na dno pucharków wykładamy połowę kruszonki ciasteczkowo-andrutowej. Zalewamy ją leśnym budyniem (do ok. połowy pucharków/ kieliszków). Następnie wykładamy po czubatej łyżce śmietany. Na śmietanę dajemy jeszcze 1-2 łyżki owocowego budyniu. Deser dekorujemy kleksem pozostałej śmietany, pozostałą kruszonką andrutowo-ciasteczkową oraz świeżymi owocami. Podajemy od razu, żeby kruszonka zachowała swoją chrupkość. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak