Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z kalarepki, rzodkiewki i pora

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalarepka młoda 2 duże sztuki
rzodkiewki 5 sztuk
por (biała część) 1 sztuka
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypiorek posiekany 1 garść
olej do smażenia

Porada

Podajemy ze śmietaną lub z sosem czosnkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z kalarepki, rzodkiewki i pora

Kalarepkę obieramy ze skórki i razem z rzodkiewką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w cienkie talarki. wzystkie warzywa mieszamy, solimy i odstawiamy na ok 20 aby warzywa zmiękły. Dodajemy szczypiorek, żółtka, mąkę i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Łyżką nakładamy porcje na rozgrzaną patelnie, formujemy placuszki i smażymy na złoty kolor na wolnym ogniu z dwóch stron. Podajemy ze śmietaną lub z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.07.2014 07:19
fajne placuszki
Adam/ZUB3R 18.07.2014 08:42
ciekawe placki
engie23 18.07.2014 08:25
muszą być pyszne
Magula 18.07.2014 07:33
Fajny pomysł, nie jadłam takich
Róża1 18.07.2014 06:50
Super pomysł na smaczne letnie placuszki :-)
Krystyna32 18.07.2014 06:13
bardzo smaczne
PaniMISIOWA 17.07.2014 22:23
bardzo fajne takie placki warzywne
Jusiaa 17.07.2014 22:09
Ależ apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak