Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:)

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 100 g
cukier 80 g
żółtko jajek 4 szt
mąka 150 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
śmietana 18 proc 3 łyżki

Beza

białko 4 szt
cukier 200 g
płatki migdałowe 100 g

"Wypełnienie"

agrest 550 g
budyń waniliowy 1 szt
woda zimna 125 ml
mleko 125 ml
śmietana 30% 300 ml
cukier wanilinowy 1 szt

Porada

Kilka uwag do ciasta :) po pierwsze trzeba do kremówki dodać 2 śmiatn-fixy. Po drugie moim zdaniem budyniu też powinno być przynajmniej raz tyle, a po trzecie świeże owoce... no cóż, chyba powinny być podgotowane. Ale człowiek uczy się na błędach :)

Przepis i sposób przygotowania na: Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:)

Kroki postępowania

1
Żółtka zmiksować z cukrem, masłem, mąką, proszkiem do pieczenia i śmietaną.
Krok 1 - Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:) foto
2
Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.
Krok 2 - Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:) foto
3
Na dużą blachę (wysmarowaną tłuszczem) przełożyć ciasto, rozsmarować.
Krok 3 - Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:) foto
4
Na cieście równomiernie rozłożyć pianę.
Krok 4 - Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:) foto
5
Całość posypać płatkami migdałowymi.
Krok 5 - Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:) foto
6
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min.
Krok 6 - Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:) foto
7
Na mieszance wody i mleka ugotować budyń.
Krok 7 - Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:) foto
8
Upieczone ciasto przekroić na dwie części. na jednej ułożyć umyte i osuszone owoce.
Krok 8 - Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:) foto
9
Owoce przykryć budyniem.
Krok 9 - Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:) foto
10
Następnie rozsmarować ubitą ze śmietan-fixem i cukrem wanilinowym kremówkę.
Krok 10 - Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:) foto
11
Przykryć drugą częścią ciasta i schować do lodówki na 2-3 godz.
Krok 11 - Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:) foto
12
A potem już tylko smakować fajnego ciasta :)
Krok 12 - Jak popełnić słodką wpadkę, czyli świeży agrest w cieście:) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SAPURI 23.07.2014 21:27
wygląda bardzo apetycznie:))
Klausia 21.07.2014 13:22
zapowiada się pysznie :)
norweska20 19.07.2014 00:56
dla mnie i tak pyszne
xjustynka89x 18.07.2014 13:37
heeh ale na pewno było dobre :)
iziona 17.07.2014 21:18
To fakt człowiek uczy się na błędach, ale i tak wyglada ciekawie
Christopher 17.07.2014 17:22
Ciasto bardzo interesujące.Agrest może rzeczywiście wrzucić na moment do gorącego lekkiego syropu.Ale takie też zjem z apetytem.
IlonaAlbertos 17.07.2014 14:06
Apetyczne ciastko, pomimo tej słodkiej wpadki :)
ben-ka 17.07.2014 13:16
Bardzo smacznie wygląda Twoje ciasto i do tego ta beza,super!
dorotka0000025 17.07.2014 11:42
ciekawy pomysl
Mniam 17.07.2014 11:34
Ależ zjadłabym takie ciasto! Z agrestem super!
Pietruszka 17.07.2014 10:35
fajnie wygląda i pewnie jest bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak