Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory faszerowane łazankami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1 kg
żeberka wieprzowe 50 dag
kapusta 1/2 główki
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 ziarna
kminek 2 łyzeczki
koper 2 gałązki kwiat
przyprawa uniwersalna 1/2 łyżki
masło 2 łyzki
mąka 1,5 szkl
jajko 2 szt
woda
oliwa
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory faszerowane łazankami

Kroki postępowania

1
Żeberka gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Mięso obieram z kości, rozdrabniam i podsmażam na oliwie. Kapustę szatkuję, zalewam wodą i zagotowuję. Wodę odcedzam. Na maśle szklę posiekaną cebulę. Dodaję kapustę oraz liście laurowe, ziele angielskie, kminek, kwiat kopru i przyprawę. Wszystko dokładnie mieszam i duszę około 15 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Z mąki, jajek oraz odrobiny wody zagniatam ciasto na makaron. Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję w małe kwadraciki. Makaron gotuję 7 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. Makaron mieszam z podsmażonym mięsem oraz kapustą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 1 - Pomidory faszerowane łazankami foto
2
Pomidory myję, odkrawam nożem wierzchy, łyżką wydrążam wnętrze warzyw. Pomidory wypełniam farszem łazankowym. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2 - Pomidory faszerowane łazankami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 16.07.2014 21:26
ciekawa propozycja
gosia1988 16.07.2014 20:48
pomysłowy przepis - podoba mi się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak