Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polewa kakaowa na piernik lub ciasto

5.0
(62)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na polewę kakaową zawsze warto mieć pod ręką. Jest banalnie prosty w przygotowaniu a niekiedy potrafi uratować wygląd ciasta i dopełnić jego smak. Koniecznie zobaczcie, jak przygotować polewy na pierniki na przykład.

Składniki:

kakao gorzkie 4 łyżka
cukier puder 2 łyżka
margaryna 1/2 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Polewa kakaowa na piernik lub ciasto

Polewy na pierniki czy inne ciasta są nieodłączną ich dekoracją, dlatego warto zapamiętać najprostszy przepis na ich przygotowanie. Nie zawsze służą one jako przykrywka dla nieudanego wyglądu ciasta, ale mają również funkcję smakową. Polewa kakaowa jest bardzo wyrazista, dlatego świetnie smakuje do ciast waniliowych, pierników czy nawet ciast czekoladowych. Koniecznie zapiszcie ten przepis na polewę kakaową!

Polewa kakaowa

1. Margarynę rozpuścić, dodać kakao i cukier (nie gotować!), dobrze wymieszać, gorącą polewą oblać ciasto lub piernik.

Jeśli zastanawiacie się, do jakiego ciasta przygotować polewę kakaową - odwiedźcie zakładkę CIASTA w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 10.12.2010 09:17
Wszystko co czekoladowe to dla mnie
Pati8 28.11.2010 17:17
ciekawy i szybki przepis na polewe...
accee 22.11.2010 20:19
Smakuje super... foto takie sobie :)
eli82 01.09.2010 17:06
fajne
buksiak12 01.09.2010 15:04
muszę wypróbować
Dorota71 01.09.2010 14:27
fajny przepis
Emilia22 01.09.2010 13:30
ciekawy przepis
kamilaj 29.08.2010 19:17
pyszna
Katarzyna/kate1980 28.08.2010 13:58
robię podobną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak