Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Noodle z kurczakiem i boczniakami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 podwójna
boczniaki 500 gram
cebula 1 sztuka
makaron chiński 2 porcje
marynata 4 łyżki
natka pietruszki
olej 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Noodle z kurczakiem i boczniakami

Najlepiej zacząć od marynowania mięsa. Oczywiście polecam to zrobić na kilka godzin przed lub nawet wstawić go do lodówki na całą noc. Kroimy go w kostkę, zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy by każdy kawałek był nią pokryty i odstawiamy. Na rozgrzanym oleju rumienimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone w paski boczniaki (wcześniej opłukane i osuszone). Doprawiamy je solą i pieprzem i gdy grzyby puszczą soki i trochę się uduszą dodajemy zamarynowanego kurczaka. Jeżeli macie wrażenie, że całośc jest zbyt sucha proponuję dolać 1/2 szklanki wody. Makaron przygotowujemy według wskazuwek na opakowaniu (gotujemy go we wrzątku 3 minuty i odcedzamy). Następnie dodajemy go do patelni, na której smażyliśmy kurczaka z boczniakami i dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak