Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z budyniem czekoladowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 130 g
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
masło lub margaryna 5 łyżek
cukier puder 60 g
jajko

Nadzienie

budyń 40 g
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z budyniem czekoladowym

Kroki postępowania

1
Z przesianej z proszkiem do pieczenia mąki, masła, cukru pudru i jajka zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na 1h.
Krok 1 - Babeczki z budyniem czekoladowym foto
2
Wg. przepisu na opakowaniu przygotowuję budyń, zmniejszając ilość użytego mleka o 1/4 tak aby wyszedł on gęsty. Odstawiam od przestudzenia. 8 karbowanych foremek smaruję masłem. Foremki wykładam ciastem, zostawiając 1/3 ciasta. Każda z foremek napełniam budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i pustą foremką wycinam 8 wierzchów. Krążki ciasta układam na napełnionych foremkach i dobrze docisnąć (u mnie nie było zrobione to zbyt mocno i budyń powydostawał się na brzegi - ale nie powypływał poza foremki). Piekę 25-30min w temp. 180'C Podaję oprószone cukrem pudrem.
Krok 2 - Babeczki z budyniem czekoladowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 16.07.2014 07:53
Lubię dużo budyniu w środku.
Jadwiga/Jaga85 15.07.2014 23:10
Pyszności!!!
teresa18 15.07.2014 20:05
lubię tak nadziane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak