Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tażin z indykiem i daktylami.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cytryna 1 szt
pierś z indyka 30 dag
cebula 2 szt
cukinia 1 szt
papryka 2 szt
ogórek zielony 1 szt
marchew 2 szt
daktyle 10 szt
rodzynki garść
ząbki czosnku 10 szt
bulion warzywny 100 ml
oliwa 2 łyżeczki
przyprawy

Porada

Pierwszy raz jadłem to danie w Maroku z jagnięciną. Podam wersję trochę zmodyfikowaną z indykiem i daktylami.

Przepis i sposób przygotowania na: Tażin z indykiem i daktylami.

Kroki postępowania

1
Najważniejsze w tym daniu to kiszona cytryna i przyprawy. Kiszenie cytryny podam też w wersji zmodyfikowanej. Normalnie trwa to około miesiąca. My zrobimy to w 3 dni. Cytrynę, albo kilka obrać ze skórki, włożyć do słoika zasypać 3-4 łyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić w zakręconym słoiku 3 dni.
W naczynie do tażina wlewamy 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i rozsypujemy pokrojoną pierś z indyka. Posypujemy przyprawami, ras-el-hanout, harisa, tandori masala,dajemy ich sporo. Ukiszoną cytrynę dzielimy na cząstki i układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy cebulę.
Krok 1 - Tażin z indykiem i daktylami. foto
2
Następna warstwa to plasterki cukinii. Posypujemy przyprawami.
Krok 2 - Tażin z indykiem i daktylami. foto
3
Następnie układamy na przemian ogórek z paprykami i znowu przyprawa.
Krok 3 - Tażin z indykiem i daktylami. foto
4
Teraz tak samo marchewka i i przyprawa.
Krok 4 - Tażin z indykiem i daktylami. foto
5
Na górze układamy czosnek
Krok 5 - Tażin z indykiem i daktylami. foto
6
i rozsypujemy daktyle i rodzynki. Podlewamy bulionem.
Krok 6 - Tażin z indykiem i daktylami. foto
7
Nakrywamy kominem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220 C. na około 1,20 minut. Ja robiłem tażina na nagrzanym węglu drzewnym.
Krok 7 - Tażin z indykiem i daktylami. foto
8
Smacznego.
Krok 8 - Tażin z indykiem i daktylami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 16.07.2014 08:17
z indykiem rewelacja
Rysia 15.07.2014 20:45
Z daktylami,świetne smaki.
Renataj 15.07.2014 17:58
Interesujący przepis. Marokańska kuchnia jest bardzo aromatyczna czyli taka jak lubię.
Christopher 15.07.2014 16:12
@Cziki.Podobne tażiniery można kupić w Ikea i w innych sklepach też widziałem.
Maria 70 15.07.2014 15:51
Lubię marokańskie smaki,a tagine (tażin) szczególnie i to w każdej odmianie.
Joannasz3190 15.07.2014 15:13
Super danie :)
Czyki 15.07.2014 14:36
Takie naczynie to wspaniała sprawa, bo danie cudowne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak