Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane różyczki

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 300 g
masło 1 łyżka
śmietana 3 łyżki
jajko 1
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane różyczki

Kroki postępowania

1
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, śmietankę oraz jajko.
Krok 1 - Ziemniaczane różyczki foto
2
Ugniatamy za pomocą tłuczka na gładkie puree.
Krok 2 - Ziemniaczane różyczki foto
3
Następnie do ziemniaków dodajemy zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy).
Krok 3 - Ziemniaczane różyczki foto
4
Tak przygotowana masę nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy różyczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Różyczki mogą być dość blisko siebie, ponieważ podczas pieczenia nie urosną i nie skleją się.
Krok 4 - Ziemniaczane różyczki foto
5
Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 200st (termobieg) w zależności od wielkości.
Krok 5 - Ziemniaczane różyczki foto
6
Różyczki są gotowe, gdy ładnie zarumienienią się im brzegi.
Krok 6 - Ziemniaczane różyczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 04.01.2016 19:50
Super pomysł :)
norweska20 18.07.2014 00:34
fajny pomysł)
wyattearp 16.07.2014 08:19
pięknie wyglądają
Rysia 15.07.2014 20:50
Ładne ziemniaczki.
Joannasz3190 15.07.2014 15:14
Super pomysł :)
magduś83 15.07.2014 15:14
Fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu
IwonaKa 15.07.2014 14:13
ślicznie wygladają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak