Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak wykorzystać otwarty słoik słodkości, czyli bułeczki z dżemem brzoskwiniowym :)

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2% 250 ml
cukier 3 łyżki
drożdże 35 g
masło 100 g
mąka pszenna 450 g
żółtko jajek 4 szt
sól szczypta
dżem owocowy 1/2 słoika
masło 2 łyżki
cukier puder 1-2 łyżki

Porada

Najlepiej smakują świeże, ale zawsze można podgrzać w mikrofalówce :)

Przepis i sposób przygotowania na: Jak wykorzystać otwarty słoik słodkości, czyli bułeczki z dżemem brzoskwiniowym :)

Kroki postępowania

1
Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru, zaczekać, aż się rozpuszczą.
Krok 1 - Jak wykorzystać otwarty słoik słodkości, czyli bułeczki z dżemem brzoskwiniowym :) foto
2
Dodać mąkę, resztę cukru i sól.
Krok 2 - Jak wykorzystać otwarty słoik słodkości, czyli bułeczki z dżemem brzoskwiniowym :) foto
3
Na patelni stopić masło i dodać mleko, lekko podgrzać.
Krok 3 - Jak wykorzystać otwarty słoik słodkości, czyli bułeczki z dżemem brzoskwiniowym :) foto
4
Przelać do miski.
Krok 4 - Jak wykorzystać otwarty słoik słodkości, czyli bułeczki z dżemem brzoskwiniowym :) foto
5
Na końcu dodać żółtka i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 min.
Krok 5 - Jak wykorzystać otwarty słoik słodkości, czyli bułeczki z dżemem brzoskwiniowym :) foto
6
Gdy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do dalszej pracy :)
Krok 6 - Jak wykorzystać otwarty słoik słodkości, czyli bułeczki z dżemem brzoskwiniowym :) foto
7
ciasto dzielimy na ok. 15 części. Do każdej kładziemy łyżeczkę lub więcej dżemu i robimy kulę.
Krok 7 - Jak wykorzystać otwarty słoik słodkości, czyli bułeczki z dżemem brzoskwiniowym :) foto
8
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i czekamy jeszcze ok. 30 min. Następnie smarujemy roztopionym masłem.
Krok 8 - Jak wykorzystać otwarty słoik słodkości, czyli bułeczki z dżemem brzoskwiniowym :) foto
9
Pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 45-50 min.
SMACZNEGO!
Krok 9 - Jak wykorzystać otwarty słoik słodkości, czyli bułeczki z dżemem brzoskwiniowym :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 16.07.2014 13:09
smakowity wypiek
Ilona_eS 15.07.2014 13:55
bardzo smacznie wyglądają te bułeczki.. porosze jedna:)
Bernadeta1 15.07.2014 12:34
bardzo smaczne te Twoje bułeczki
w mojej kuchni 15.07.2014 09:25
dobre bułki z takim dżemem
Patriszja
Patriszja 15.07.2014 09:18
och jak bym zjadłam takich na śniadanie :)
Poloxin 15.07.2014 08:16
Super kocham bułeczki ♥
Pietruszka 15.07.2014 08:12
wyglądają bardzo apetycznie
Renata9 15.07.2014 08:10
super smaczne bułeczki
noninka77 15.07.2014 08:00
bułeczki wyglądają pysznie :)
olkaaa 15.07.2014 07:52
bardzo fajne
Krystyna32 15.07.2014 07:50
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak