Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykańska lazania

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
mięso mielone wołowe 400 gram
papryczka chili 2 sztuki
kukurydza w puszce 1 puszka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
pomidory w puszce 1 puszka
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
przecier pomidorowy 500 ml
ser żółty 200 gram
makaron lasagne
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
cukier
przyprawa do potraw Kucharek
sos meksykański
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańska lazania

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni, dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 1 - Meksykańska lazania foto
2
Mięso przekładamy do garnka, dodajemy pomidory w puszcze, przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę i drobno pokrojone papryczki chili (ja akurat dodałam marynowane).
Krok 2 - Meksykańska lazania foto
3
Paprykę kroimy w paski i chwilę przypiekamy na patelni, aby miała intensywniejszy smak i zapach. Dodajemy do mięsa i reszty składników.
Krok 3 - Meksykańska lazania foto
4
Sos przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukry, papryką słodką, ostrą, kucharkiem i innymi przyprawami wedle uznania. Ja dodałam kilka łyżek sosu meksykańskiego, aby uzyskać "bardziej meksykański" smak. Ser żółty tarkujemy.
Krok 4 - Meksykańska lazania foto
5
Odrobinę gotowego sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Następnie układamy makaron lasagne ( ja miałam taki, którego nie było trzeba wcześniej gotować), sos i ser. I tak naprzemiennie, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos i dużo żółtego sera.
Krok 5 - Meksykańska lazania foto
6
Lazanię przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni. Pieczemy ok 20 minut, następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Krok 6 - Meksykańska lazania foto
7
Po upieczeniu czekamy ok 15 minut, aż lazania ostygnie i podajemy. Smacznego!
Krok 7 - Meksykańska lazania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.07.2014 17:47
pikantne smaki to moje smaki, pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak