Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg małych ogórków gruntowych 2-3
garść kopru, łodygi z baldachami, może być obeschnięty 1
główki czosnku 1-2
korzeń chrzanu 1 kawałeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Wodę zagotować - na tę ilość ogórków potrzeba ok. 2-2,5l wody + 2-2,5 łyżki soli, najlepiej kamiennej, niejodowanej (1 łyżka soli na 1 l wody). Ogórki dokładnie umyć, odrzucić ew. nadpsute. Ogórki powinny być jak najświeższe i jędrne. Na dno kamiennego garnka albo dużego słoja, albo po prostu słoików - zależy co mamy do dyspozycji - kładziemy po troszku kopru, 1-2 ząbki czosnku i 1-2 wiórki chrzanu. Układamy ciasno ogórki, na wierzch dajemy znowu zestaw przypraw. Zalewamy prawie do pełna solanką - można zalać wrzącą i wtedy ogórki szybciej będą nadawały się do jedzenia - albo zimną, jak kto woli. Ja zalewam gorącą i już rano następnego dnia można się do nich dobrać jeżeli ktoś lubi takie ledwo, ledwo...
Jeśli kisimy w garnku to dobrze jest wierzch przykryć np. talerzykiem i obciążyć go tak żeby dociskał nam ogórki aby nie wypływały na powierzchnię. Ze słoików solanka może wyciekać w trakcie kiszenia więc stawiam słoje na głębokiej, plastikowej tacy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 16.07.2012 10:41
ekstra
SylwiaMagdaSabin 16.10.2011 15:54
nie przepadam
Piotr24 07.08.2011 19:20
wczoraj robiłem ^ ^
Marek6 20.07.2011 19:59
Dobre
drap13 19.04.2011 20:13
uwielbiam
Koper 16.12.2010 10:30
Ależ mi zimą brakuje małosolnych ogórków...
Ewa104 05.08.2010 20:07
Uwielbiam małosolne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak