Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z kiełbasą, kukurydzą i serem

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajek 4-6
dkg cienkiej, chudej kiełbasy 10-15
cebulka 1
łyżek kukurydzy konserwowej 4-6
dkg żółtego sera, użyłam Goudy 10
łyżeczki koncentratu pomidorowego 30% 1-2

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z kiełbasą, kukurydzą i serem

Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić kiełbasę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać kukurydzę i koncentrat, podlać odrobiną wody, poddusić chwilkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. W miseczce lekko roztrzepać 2-3 jajka (na jeden omlet), doprawić solą i pieprzem. Wlać na rozgrzaną patelnię z mieszanką oleju i masła (po 1 łyżeczce). Smażyć nie mieszając! tylko przechylając patelnią i podważając delikatnie brzegi. Kiedy wierzch omletu jest prawie ścięty wyłożyć na niego połowę smażonej mieszanki i posypać połową sera. Przykryć patelnię i smażyć na malutkim ogniu aż ser się rozpuści. Zsunąć omlet na talerz, przybrać koperkiem. Tak samo przygotować drugi omlet albo całość usmażyć na dużej patelni i przekroić na pół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 12.10.2013 21:03
bardzo smaczne
IZABELA29 26.07.2011 19:49
pysznie jak zawsze
PaniMISIOWA 25.09.2010 20:46
Piękne i apetyczne zdjęcia!
Gosia40 13.08.2010 15:42
Pyszny taki omlecik:)
polly66 06.08.2010 10:28
jak ja uwielbiam takie cudne zdjęcia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak