Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sałatka na zimno z czarną soczewicą, ogórkiem i oliwami kalamata

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

soczewica 3/4 szklanki
oliwki 3/4 szklanki (Kalamata)
ogórek zielony 150 g
natka pietruszki wg uznania do smaku
oliwa 1-2 łyżki
ocet balsamiczny 1-2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: sałatka na zimno z czarną soczewicą, ogórkiem i oliwami kalamata

Soczewicę namoczyć najlepiej przez noc i ugotować na miękko w tej samej, lekko osolonej wodzie. Odstawić do wystygnięcia i przecedzić.
Oliwki przekroić na pół, wyjąć pestkę jeśli je mają.
Ogórek umyć i obrać ze skórki jeśli jest twarda. Pokroić na mniejsze części najlepiej podobnej wielkości co oliwki.
Pietruszkę umyć i pokroić.
Soczewicę wymieszać z ogórkiem, oliwkami, pietruszką i oliwą extra, doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Odstawić do przegryzienia.
Smacznego.

**Pietruszkę można zastąpić też świeżą miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 15.07.2014 16:25
wygląda fantastycznie :)
Kejti 15.07.2014 00:28
Fajnie się prezentuje,jestem ciekawa smaku :-)
Anna133 14.07.2014 14:40
smaczne i diabelsko wyglądające
Bernadeta1 14.07.2014 14:34
Jak smacznie wygląda !
Joannasz3190 14.07.2014 14:10
Pyszności :)
Renata9 14.07.2014 14:03
smaczna i zdrowa sałatka
Grazyna0211 14.07.2014 14:02
świetna sałatka
jasiek 14.07.2014 13:52
pycha to wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak