Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste ptysie orkiszowe na oleju rzepakowym z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto ptysiowe

jajko 8
woda 330 ml
olej rzepakowy 150 ml
sól szczypta
cukier szczypta
mąka orkiszowa typ 2000 2 szklanki

Na czekoladowy krem awokadowo-bananowy

awokado 2
banan 4
kakao 1 łyżka
miód spadziowy 2 łyżki

Masa serowo-porzeczkowa

twaróg zmielony 500 g
masło miękkie 1 łyżka
porzeczki 600 g
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mleko 3 łyżki
cukier 1 szklanka
miód spadziowy 3/4 szklanki

Porada

Ptysie bez nadzienia możemy przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku nawet do tygodnia w temp. pokojowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste ptysie orkiszowe na oleju rzepakowym z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową

Kroki postępowania

1
Wodę z olejem, solą i cukrem doprowadzamy do wrzenia. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę - zaparzamy ją, na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno jajko dodajemy dopiero następne. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Formujemy małe ptysie- pamiętając, by zachować odstęp między poszczególnymi ciastkami. Pieczemy 25-30 minut, termoobieg, 220 stopni.
Krok 1 - Pełnoziarniste ptysie orkiszowe na oleju rzepakowym z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową foto
2
Awokado rozdrabniamy z bananami na jednolitą masę. Doprawiamy kakao i miodem.
Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i wypełniamy przygotowanym kremem. Dekorujemy cukrem pudrem.
Krok 2 - Pełnoziarniste ptysie orkiszowe na oleju rzepakowym z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową foto
3
Porzeczki blendujemy z cukrem i miodem. Zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w odrobinie mleka. Przelewamy ją do gotujących się porzeczek. Dokładnie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Masę studzimy. Masło ucieramy z twarogiem, stopniowo dodajemy przestudzoną masę porzeczkową.
Krok 3 - Pełnoziarniste ptysie orkiszowe na oleju rzepakowym z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową foto
4
Gotowym kremem przekładamy ptysie. Pudrujemy, zdobimy porzeczkami. Smacznego!

Krok 4 - Pełnoziarniste ptysie orkiszowe na oleju rzepakowym z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.02.2016 21:02
mm, ale pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak